Wat is bokbier?
bokbier of bockbier in glas alle bokbieren in nederland

Wat is bokbier?


Eigenschappen van het bier

Oorspronkelijk was bokbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een moutige en wat karamelachtige smaak. Tegenwoordig wordt daar niet meer streng op gelet en is feitelijk alles mogelijk. De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren (meer dan 6,5% alcohol) en met verschillende grondstoffen, zoals tarwe.


Ingrediënten


Tarwebieren:


Süddeutsches Weizenbier: Een tarwebier met 5 procent alcohol. Er zijn veel spannende variaties op deze oorspronkelijk uit Beieren afkomstige brouwstijl. Soms wordt het bier geserveerd met een schijfje citroen. Sommige bierdrinkers vinden dat eigenlijk een belediging voor de brouwer, omdat zij van mening zijn dat als de brouwer de citroensmaak had gewild hij het bier wel zo gemaakt zou hebben.


Bieren met melkzuurgisting “Weisse”:


Berliner Weisse: Klassiek, fris bier met een alcoholpercentage van 2,5 tot 3. Het smaakt ook lekker met wat frambozensiroop. Ook enkele Belgische bieren worden gemaakt met naast een vergisting met bovengist nog een vergisting met melkzuurbacteriën (o.a. Rodenbach).

Lambiek: Lambiek is een spontaan gistend tarwebier uit het bij Brussel gelegen Zennedal en het Pajottenland (ten Zuidwesten van Brussel).


Belgisch witbier: Een traditioneel bovengistingsbier, vroeger Leuvens of Hoegaards genoemd, dat bijna vergeten was maar rond 1960 een nieuw leven begon. Hoegaarden is heel bekend, maar ook Dentergems en Blanche de Namur. In Austin (Texas) werd ook enkele jaren witbier (Belgian style) gebrouwen. Het bier wordt gebrouwen met gemoute gerst en ongemoute tarwe. Het wordt niet gefilterd, bevat ongeveer 5 procent alcohol en koriander en sinaasappelschil.


Lijst van biersoorten

Bier kan men op verschillende manieren categoriseren:


  • naar de gisting (laag, hoog, spontaan of gemengd)
  • naar graansoort (meestal gerst of gerst met tarwe)
  • naar de regio van oorsprong (Kölsch, Alt, Lambiek, Pils)
  • naar de brouwer (bijv. Trappist)
  • naar kleur (wit, blond, amber, bruin, zwart)
  • naar bitterheidgraad
  • naar alcoholgehalte
  • naar smaak (combinaties van zuur, zoet en bitter)
  • naar bijzonderheden (bijv. het roken van de mout zoals bij Bamberger Rauchbier, of het gebruik van melkzuurbacteriën)